Pavlova - bez glutenu, bez laktozy

Dagmara
Ciasta
27.10.2018 23:08
Pavlova - bez glutenu, bez laktozy

Składniki na bezę: 5 białek w temperaturze pokojowej szczypta soli 250 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego Składniki na krem: 250 g mascarpone bez laktozy* 100 g schłodzonej śmietanki 30%-33% bez laktozy** 1 łyżka cukru pudru Szybkimi ruchami szpatułki od dołu do góry formujemy gniazdo z białek - beza po środku powinna mieć miejsce na późniejszy krem i owoce. 4. Bezę wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 130 stopni Celsjusza. Na papierze do pieczenia rysujemy krąg o średnicy ok. 20-22 cm, układamy na blaszce do pieczenia. Dodatkowo: ulubione owoce do podania POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie *do kupienia m.in. w sklepach Carefour i Tesco ** do kupienia m.in w sklepach Kaufland i Frisco 1. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli (miskę z białkami powinniśmy bez problemu obrócić do góry nogami). 3. Na przygotowany papier do pieczenia wykładamy masę tworząc koło o średnicy ok. 20-22 cm. Pyszna, rozpływająca się w ustach, słodka beza z kremem mascarpone i owocami <3 Zapraszam do przygotowań! Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2018/10/pavlova-gluten-free-lactose-free.html