Chleb z orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i słonecznikiem

Chleb z orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i słonecznikiem

Upiekłam więc chleb i wcale nie żałuję, wyszedł pyszny i co najważniejsze ciasto bardzo szybko urosło i ładnie się zarumieniło 🙂 Składniki: -400g mąki pszennej pełnoziarnistej – 200g mąki pszennej tortowej – 250ml ciepłego mleka – 3 jajka – 70g miękkiego masła – 2 łyżeczki drożdży (instant) – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka cukru Miałam dzisiaj upiec bułki i zrobić domowe hamburgery i nawet zdążyłam zrobić zaczyn i wymieszać kilka składników, a potem moi mali pomocnicy odmówili współpracy i zaczęli rozrabiać i zwyczajnie zabrakło mi czasu na zabawę w piekarza. Wyrośnięte ciasto przełożyć na mate silikonową lub papier do pieczenia, uformować bochenek o dowolnym kształcie, ostrym nożem zrobić kilka nacięć i posypać ulubionymi ziarnami. Ja nie miałam tyle czasu, dlatego swoje ciasto włożyłam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na około 35 minut. Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże, sól, cukier, wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut. Zagniecione ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ręczniczkiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/pieczywo-chleby-i-bulki/chleb-orzechami-wloskimi-siemieniem-lnianym-slonecznikiem/