LAMINGTONY

Magdalena
Desery
24.10.2018 0:13
LAMINGTONY

Nie mam pojęcia jaki jest oryginalny przepis na australijskie lamingtony, więc poniżej znajdziecie mój przepis na biszkopt pochodzący z rodzinnych bieszczadzkich stron, które zawsze się udaje oraz przepis na polewę czekoladową, z którego często korzystam przygotowując swoje wypieki. Następnie wyjmujemy na deskę i kroimy na kostki (ok. 40-45 szt.) Polewa: W garnku rozpuszczamy masło z cukrem oraz kakao i dodajemy mleko oraz śmietankę. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Polewa: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 100 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 4 łyżki kakao 250 g wiórków kokosowych Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Masę przenosimy do blachy (wymiary 25 x 35 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do tego super się prezentuje, że na sam widok ślinka cieknie, a ręka mimowolnie sięga po choć jeden kawałek W ciepłej (ale nie gorącej) polewie maczamy kostki biszkoptowe i obsypujemy wiórkami kokosowymi. 😉 Wydawałoby się, że żadnej rewelacji tu nie ma... tylko zwykły biszkopt, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2018/10/lamingtony.html