Składniki: 2 małe dynie makaronowe 500 g mielonego indyka Kilka plastrów wędzonego boczku drobno posiekanego 1 puszka passaty pomidrowej ½ szklanki mleka 1/2 szklanki wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 mała cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 liść laurowy ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego oregano Uroda dyni makaronowe polega na tym, że po upieczeniu można podzielić miąższ widelcem na cieniutkie niteczki przypominające makaron. Rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oliwy, wysyp na nią boczek i smaż, aż lekko zbrązowieje – przez około 5 minut. Bezglutenowe spaghetti z dyni makaronowe, zdrowe i bardzo ergonomiczne, bo nie trzeba po jedzeniu zmywać talerzy:) Przygotowanie: 15 minut Pieczenie: 1 godzina Przykryj i duś na wolnym ogniu 20 minut, albo do czasu aż dynia się upiecze. Trzeba tylko pamiętać, żeby kupić dynię makaronową, bo pozostałe gatunki na makaron się nie nadają. Kiedy mięso zbrązowieje i nie będzie w nim surowych kawałków, wlej do rondla pół szklankiwina i gotuj aż płyn odparuje. Można też zostawić w skorupach, dodać sos bolognese i zapiec na złoto. Dyniowe spaghetti można wyłożyć na talerze i podawać z dowolnym sosem. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni i zapiekaj aż ser ładnie się przypiecze, około 20-25 minut. Wsyp na wytopiony tłuszcz cebulę i smaż kolejne 5 minut. Dość łatwe Liczba porcji; 2 Nie raz robiliśmy zapiekanki z mięsem i cukinią, albo bakłażanem. Mała garść posiekanej świeżej bazylii Kulka mozzarelli 1 szklanka tartego parmezanu 2 łyżki oliwy Przestudź, a następnie przy pomocy widelca podziel miąższ na małe makaroniki. Połóż na blaszkę do pieczenia przecięciem w dół.