Warzywne muffiny

Agnieszka
Obiad
09.01.2018 10:48
Warzywne muffiny

Przygotuj warzywa do pieczenia – pokrój marchewki i pietruszki na pół, a potem jeszcze raz na pół, ziemniaka na talarki lub w kostkę, selera w grube plastry, a następnie jak frytki, pieczarki w grube plastry. Frittata robi się wolniej, wymaga opieczenia z obydwu stron i – co chyba najważniejsze – podczas, gdy omlet domaga się konsumpcji natychmiastowej, na ciepło, prosto z patelni, to frittatę można jeść lekko przestudzoną i doskonale smakuje odgrzana, co sprawia że jest równie dobra jako danie śniadaniowe jak i lancz do pracy. Włóż kokilki do pieca nagrzanego na 170 stopni z termoobiegiem, na 30 minut (jeśli kokilki są małe wystarczy 15 minut), aż wierzch ładnie zbrązowieje. Poziom trudności: średni Szacowana cena dla dwóch osób: w tym przepisie chodzi o wykorzystanie tego co mamy w lodówce, jeśli jednak musimy kupić składniki to dwie osoby najedzą się za ok. 17-18 zł (za tę cenę powstaną 4 duże muffiny) Poza tym omlet to danie robione na szybko, na dobrze rozgrzanej patelni – wystarczy obsmażyć go dobrze z jednej strony, zawinąć i jest gotowy. Rozłóż na dnie kokilek talarki z ziemniaka, a potem w dowolnej kolejności kostki marchewki, pietruszki, selera, różyczki brokułu i plastry pieczarek. Krok 3 Posmaruj kokilki do muffinów olejem (możesz również ułożyć na dnie kokilek krążki wycięte z papieru do pieczenia – dzięki temu łatwiej będzie wydostać frittaty po upieczeniu). Czas: ok. 1 h 30 minut (z czego praca w kuchni to raptem kwadrans, ok. 45 minut zajmie upieczenie warzyw, a 30 minut pieczenie muffinów) Podawaj z dowolną sałatą albo szpinakiem i dressinegiem takim jaki lubisz, np. z soku z cytryny, musztardy miodowej i oliwy. Piecz ziemniaka i włoszczyznę przez 40 minut, a pieczarki i brokuł dorzuć do pieca na koniec na 5 minut. Sprawdź też przepis na calzone – również doskonałe by wykorzystać leftovers, czyli to co zostało w lodówce. Frittata nazywana jest czasem włoskim omletem, choć z Włochami ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią. Żółty ser (rodzaj sera jest właściwie dowolny, najlepiej zgodnie z naszymi zasadami wykorzystaj ser, który zalega w Twojej lodówce. Zamiast jednego placka, robionego standardowo na szerokiej patelni, upiekliśmy frittaty w foremkach do mufinek. Zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Lancz z mini frittaty U nas wystąpiła dzisiaj w tej drugiej roli. Krok 1 Nagrzej piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem. Wyglądają ładnie i co ważne wymagają mniej zachodu niż klasyczna frittata z patelni. Wykorzystujemy te składniki, które mamy akurat w lodówce, np.: 1 ugotowany ziemniak

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/warzywne-muffiny/