🍁🍂🍎 Szarlotka z połówek jabłek - HIT jesieni 🍁🍂🍎 - szybka, czas przygotowania TYLKO 20 minut!

Helka
Ciasta
21.10.2018 17:41
🍁🍂🍎 Szarlotka z połówek jabłek - HIT jesieni 🍁🍂🍎  - szybka, czas przygotowania TYLKO 20 minut!

– Składniki: 8 małych jabłek (ok. 800g) – u mnie zeszło 15 połówek jabłuszek (3 rzędy po 5 połówek) :) 2,5 szklanki mąki pszennej – 375g mąki 200 g masła 3 czubate łyżki cukru pudru – ok. 60g do ciasta + odrobina cukru pudru do oprószenia jabłek 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150g serka homogenizowanego o smaku waniliowym lukier: 3 łyżki gęstej śmietany 18% wymieszane z 3 łyżkami cukru pudru opcjonalnie: rodzynki, żurawina, orzechy lub ulubiony dżem do wypełnienia dziurek po wydrążeniu gniazd nasiennych jabłek (u mnie 150g dżemu z czarnej porzeczki) Jeśli lubisz takie ciasta to polecam również te przepisy z mojego bloga: Szarlotka na kruchym cieście oraz Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach Szarlotka z połówkami jabłek. By spód szarlotki nie namoczył się od jabłek polecam wykorzystać do jej wykonania mniej soczyste jabłka, podpiec spód lub dodatkowo posmarować dolny blat ciasta surowym białkiem, co zapobiegnie wchłanianiu soków z jabłek. Reszta pozostała bez zmian, bo komponuje się idealnie :) Szarlotka ta jest na bazie półkruchego ciasta z serkiem homogenizowanym, środek wypełniają pyszne połówki jabłuszek, które po upieczeniu smakują rewelacyjnie! Drugą część ciasta (2/3) również rozwałkować (podsypując mąką) na wielkość nieco większą od blaszki i ułożyć na jabłkach tak, by dokładnie ciasto pokrywało jabłka i brzegi szarlotki. Kolejno wyciągnąć ciasto z lodówki i podzielić na 1/3 ciasta i na 2/3 ciasta. Po ostudzeniu ciasta należy polać je lukrem przygotowanym z gęstej śmietany wymieszanej z cukrem pudrem. Mniejszą część (1/3) rozwałkować na blacie podsypanym mąką pszenną, a następnie przenieść na blaszkę (o wymiarach 20 cm x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wylepić dno. Jeśli po upieczeniu w blaszce zebrało się nieco soku z jabłek, to należy go delikatnie wylać, gdy ciasto będzie jeszcze gorące. Szarlotka z połówkami jabłek, zwana też szarlotką cesarską to szybki, proste, a także tanie ciasto – idealne do kawy :) Wydrążone miejsce po gniazdach nasiennych wypełnić ulubionymi dodatkami (u mnie był to dżem z czarnej porzeczki). Szarlotka ta najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, ale i na następny dzień smakuje wybornie! :) Oprószyć jabłuszka cukrem pudrem i odstawić na ok. 30-40 minut, by puściło nieco soków. Dodatkowo dziurki po gniazdach nasiennych uzupełniłam ulubionymi owocami mojego Męża, czyli dżemem z czarnej porzeczki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/10/21/szarlotka-z-polowkami-jablek-szarlotka-cesarska/