Oto lista składników, niezbędnych do przygotowania dania: mięso mielone – w oryginale jest wołowina, u mnie jednak wersja z mieloną piersią z kurczaka puszka czerwonej fasoli pół puszki kukurydzy czerwona cebula czerwona papryka pomidory z puszki lub gotowa passata – choćby taka z ziołami drobno posiekana papryczka chili – może być też w opcji sproszkowanej. Ale z chili con carne trudno jest zrezygnować, przepis jest prosty – samo danie można odchudzić a i tej ostrości trochę ująć. Podgotowujemy pod przykryciem i na koniec wrzucamy fasolę, kukurydzę – nie wszyscy to robią – i ugotowany, brązowy ryż. Do tego dorzucamy paprykę czerwoną i chili – ja czasami pomijam chili – i wszystkie przyprawy. Choć to może nie tyle kwestia upodobań, co faktu iż od kilku lat nie mam woreczka żółciowego i generalnie powinnam jeść jedynie delikatnie przyprawione potrawy. ryż brązowy sól, pieprz – do smaku Chili con carne przepis Chili con carne – czego potrzebujemy? Jest to danie z rodzaju tych jednogarnkowych. Kiedy nie ma zbyt dużo mycia, a jednocześnie jest efekt wow.