Orkiszowa Wiewiórka

Nawoja

Ciasta

19.10.2018 14:02

Orkiszowa Wiewiórka

cukru pudru - 4 jaja - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1/2 szkl. oleju - 1 łyżka kakao - 80 g rodzynek - 50g posiekanej czekolady - 100 g grubo posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, pekan) - 1/2 puszki masy kajmakowej - do posmarowania wierzchu ciasta po upieczeniu - wiórki kokosowe - do posypania ciasta Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia na czas przygotowania ciasta. No musicie je upiec! (składniki na formę 28x18 cm) - 2 duże jabłka (obrane i pokrojone w kostkę 1x1 cm) - 2 szkl. Pieczenie Temperatura: 170ºC Czas: ok. 65 min. (do suchego patyczka) Temperatura: 170ºC Czas: ok. 65 min. (do suchego patyczka) Gotowe ciasto wystudzić w formie. Całe jaja ubić wraz z cukrem pudrem ubić na puszystą masę (ubijać ok. 8-9min. Mąkę, proszek, sodę, cynamon i kakao przesiać bezpośrednio do masy jajecznej i zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Na końcu wrzucić jabłka, odsączone rodzynki oraz orzechy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2018/10/orkiszowa-wiewiorka.html