Hummus dyniowy - puszka ciecierzycy lub 1duża szklanka ugotowanej ciecierzycy - 2łyżki soku z cytryny - 3łyżki pasty tahini (pasty sezamowej) - 3łyżki oliwy z oliwek - 3łyżki ciepłej wody - 2 łyżki aquafaby (wody z puszki po cieciorce) - duża szczypta kuminu + 1 do posypania - ząbek czosnku - ¼ szklanki puree dyniowego - sól, pieprz - natka pietruszki - prażony słonecznik - Cieciorkę odsączamy z zalewy, odstawiamy zalewę na bok. Hummus klasyczny - puszka ciecierzycy - 2łyżki soku z cytryny - 3łyżki pasty tahini (pasty sezamowej) - 3łyżki oliwy z oliwek - 3łyżki ciepłej wody - 2 łyżki aquafaby (wody z puszki po cieciorce) - 1 łyżeczka kuminu + 1 do posypania - ząbek czosnku - sól, pieprz - natka pietruszki - ziarna słonecznika prażone - Cieciorkę odsączamy z zalewy, odstawiamy zalewę na bok. - Podajemy hummus posypany kuminem, natka pietruszki i słonecznikiem przygotowanym w taki sposób jak pestki dyni w tym przepisie (http://www.jadlonomia.com/przepisy/rewolucyjne-prazone-pestki/) - Podajemy humus posypany kuminem, natka pietruszki i słonecznikiem przygotowanym w taki sposób jak pestki dyni tutaj (http://www.jadlonomia.com/przepisy/rewolucyjne-prazone-pestki/) - Blendujemy wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki kilka minut, aż masa będzie gładka. - Blendujemy wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki kilka minut, aż masa będzie gładka. Ponieważ robię hummus dosyć często, nie chce mi się zazwyczaj bawić w gotowanie ciecierzycy i robinie tahiny. Hummus klasyczny i dyniowy Dziś mam dla Was przepisy na obie wersje – tę klasyczną i tę dyniową. Nic więc dziwnego, że często u mnie w kuchni pojawia się hummus.