Dodajemy resztę przesianego cukru, znowu wyrabiamy na niskich obrotach, gdy już cukier nie będzie pylić zwiększamy obroty do wysokich, ubijamy jeszcze ok. 5 min. Na niskich obrotach wyrabiamy masę – dopiero po wymieszaniu cukru, kiedy już nie będzie pylić zwiększamy obroty do wysokich i ubijamy przez ok. 5 minut. Składniki: Biszkopt: - 5 białek, - 5 żółtek, - ok.3/4 -1 szklanki mąki tortowej, - 3/4 szklanki cukru (drobnoziarnistego do wypieków), - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 5 łyżek oleju, - szczypta soli. Oraz: - 3 czubate łyżki musu jabłkowego (duszone z cynamonem i goździkami starte jabłka), - 6 ciasteczek korzennych Favorina (Spiced Biscuits z Lidla), - 1 rożek waflowy do lodów (imitacja rogu jednorożca), - 3 większe beziki (do ozdoby), - ozdobne toppery unicorn (Allegro). - brązowy pisak (do narysowania oczu - dr Oetker). Jak wiecie nie lubię słodkich ciast, także tort zrobiłam na bazie serka naturalnego, galaretki, z dodatkiem musu jabłkowego i ciasteczek korzennych. Masa maślana (na obłożenie tortu i różowe dekoracje): - 150 g masła (temp. pokojowa), - ok. 240 g cukru pudru + różowy barwnik spożywczy (szczypta). Mieszamy na niskich obrotach sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się, iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem do góry nogami (odwróciłam na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia). Następnie tort na wierzchu ozdobiłam (czuprynę jednorożca) ozdobną tylką (dookoła na górze i tył). Następnie wykładamy tężącą masę twarogową (na grubość taką ok. jak nasz przekrojony biszkopt). Ubijamy na średniowysokich obrotach ok. 7 min. mieszadłem do ciasta. Kładziemy drugi blat, na niego smarujemy cienką warstwą musu jabłkowego (miałam mały słoiczek startych, podduszonych jabłek). Zeskrobujemy łopatką masę z boków i z dna miski, żeby mieć pewność, że mieszadło dotarło wszędzie. Masa serowa: - 1/2 kg serka President naturalnego (do serników, w wiaderku), - 1 galaretka cytrynowa+1/2 szklanki wrzątku, - ewentualnie cukier (do smaku). Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy w poziomie na 3 równe blaty. Każdy blat biszkoptu nasączamy wodą zmieszaną z sokiem z cytryny. 5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy 5 łyżek oleju. Na mus kładziemy ponownie warstwę masy twarogowej oraz ostatni blat biszkoptu. Był to jednak próbny tort, kolejny malinowy tort niebawem na blogu :) Nadszedł ten czas, abym zrobiła torcik dla mojej córci na jej 1 roczek. Następnie na gruby podkład tortowy wykładamy pierwszy blat biszkoptu. Dodajemy żółtka i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.