Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 6 2 uda kurczaka 2 marchewki 2 łyżki masła 1 por 1 cebulka ok 400 g grzybów leśnych 3 ziemniaki 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej perłowej pół pęczka natki pietruszki łyżeczka soku z cytryny sól , pieprz Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i por – smażyć ok 5 minut i dodać grzyby- poddusić ok 10 minut i przełożyć do zupy, dodać kaszę i pokrojone w kostkę. Dziś pomysł na podrasowaną klasykę czyli zupa krupnik z grzybami leśnymi, gotowana na udku z kurczaka. Udka z kurczaka zalać wodą i zagotować – gotować ok 5 minut aż zbiorą się szumowiny. Rano trzeaba się ciepło ubrać iść na grzyby ( albo na targ:) i potem ugotować gar pożywnej zupy. Jesień już za rogiem, dni coraz zimniejsze, coraz częściej mam ochotę na ciepłe dania i zupy.