Składniki: - 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc), - 1 cebula, - 3 ząbki czosnku, - 1 pęczek natki pietruszki - garstka świeżej kolendry, - ok. 500 ml oleju (do smażenia), - ok. 3 łyżeczki soli, - 1 łyżeczka sody, - po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu, - po 1/3 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej. Sos Tahini: - 2 łyżki pasty sezamowej Tahini, - ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego, - 1 łyżka soku z cytryny, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, - 1 łyżka oliwy z oliwek, - przyprawy: sól, kmin rzymski, ostra papryka (do smaku). Olej rozgrzewamy do ok. 160°C, wkładamy porcjami kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Sos Tahihi - to mieszanka pasty sezamowej Tahini, jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny. Falafel to chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku kuleczki z ciecierzycy. UWAGA: Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej! Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką.