Składniki na nadzienie: – 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego – 1 duża cebula czerwona – 3 ząbki czosnku – garść drobno posiekanej zieleniny (u mnie mieszanka koperku z pietruszką) – 100g sera gouda – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, kurkuma, sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka wędzona) Gotowy placek posmarować masłem, delikatnie wystudzić (przez około 7-10 minut), dopiero potem kroić na kawałki, inaczej cały sok wycieknie i placek nie będzie taki soczysty, jaki powinien być. W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Nadaje się do lepienia pielmieni, pierogów a także do zrobienia i upieczenia jednego dużego pieroga, który smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Rozwałkowany (większy) krążek włożyć do formy posmarowanej olejem, wyłożyć farsz, wyrównać, posypać serem, przykryć mniejszym kawałkiem ciasta, zlepić brzegi, na środku zrobić nacięcie i ponakłuwać widelcem. Zrobić ciasto wg w/w przepisu i odstawić na około 20 minut. Przepis na ciasto znajdziecie tutaj— > http://www.smakiarmine.pl/kuchnie-swiata/pielmieni-ciasta-dodatkiem-koperku/ Do zrobienia nadzienia możecie użyć ulubione mięso i ulubione przyprawy. Z większego kawałka zrobić krążek ciut większy niż forma (26-28cm), aby powstały boki.