CIASTO MARCHEWKOWO JABŁKOWE

Kasia
Ciasta
12.10.2018 20:32
CIASTO MARCHEWKOWO JABŁKOWE

Składniki: Ciasto: - 2 średnie jajka - 200g drobnego cukru - 150ml oleju np. rzepakowego - 200g marchewki startej na drobnych oczkach - 75g drobno pokrojonego jabłka - 50 g posiekanych orzechów włoskich ( dałam migdały słupki) - 50g wiórków kokosowych - 200g mąki pszennej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki mielonego cynamonu - szczypta soli Krem: - 125g kremowego serka np. Twój smak ( dodałam 200g) - 50g miękkiego masła - 80-100g cukru pudru - ziarenka z laski wanilii ( dodałam dodatkowo) Wykonanie: Ciasto: - produkty powinny być w temperaturze pokojowej - całe jajka ubijam do podwojenia objętości, dodajemy cukier i dalej ubijamy ,aż uzyskamy gładką i kremową masę, nie przerywając ubijania powoli wlewamy olej - następnie do masy dodajemy marchewkę, jabłko, orzechy oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy - w drugiej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz sól - do masy dodajemy wymieszane suche składniki i delikatnie wszystko łączymy - ciasto przelewamy do formy( tortownica 24cm lub forma 24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 150ºC Krem: - do miski wkładamy wszystkie składniki czyli serek, masło, cukier puder oraz ziarenka z laski wanilii, całość miksujemy, rem wkładamy na jakieś 15-20 minut do lodówki

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2018/10/ciasto-marchewkowo-jabkowe.html