Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami

Malgorzata

Zapiekanki

12.10.2018 13:00

Zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami

, peeled 1 small or ½ medium size zucchini, cut into 0.5 cm slices 1 small carrot, grated 150 g of mushrooms, diced 4 tablespoons tomato paste or 1 x 400 g can of chopped ​​tomatoes ½ cup of chicken stock Herbes de Provence, thyme, basil, oregano a pinch of sugar 100 g grated mozzarella or other melting cheese salt, pepper to taste Ingredients for bechamel sauce: 2 tablespoons of butter 2 tablespoons of flour 2 ¼ cup of cold milk 1-2 teaspoons of lemon juice ground nutmeg salt, white pepper Preparation: Boil the potatoes in the salted water for about 10 minutes, drain and slice. Składniki: 500 g dowolnego mięsa mielonego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia 5 ziemniaków, obranych 1 mała lub ½ średniej wielkości cukinii, pokrojonej w 0,5 cm plasterki 1 nieduża marchewka, starta na tarce 150 g pieczarek, pokrojonych w kostkę 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1 x400 g puszka krojonych pomidorów ½ szklanki bulionu drobiowego zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, oregano szczypta cukru 100 g startej mozzarelli lub sera żółtego sól, pieprz do smaku Składniki na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 ¼ szklanki zimnego mleka 1-2 łyżeczki soku z cytryny mielona gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w całości przez 10 minut, na półtwardo, po czym odcedź i po przestudzeniu pokrój na plastry. English version Meat, zucchini and potato bake (4 servings) Ingredients: 500 g ground meat 1 large onion, diced 3 cloves of garlic, chopped 2-3 tablespoons of vegetable oil for frying 5 potatoes Dodaj bulion, pomidory, pieczarki i marchewkę, dopraw solą, pieprzem, cukrem i ziołami i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut aż warzywa zmiękną a sos zgęstnieje. W międzyczasie na drugiej patelni z odrobiną oleju podsmaż z obu stron plasterki cukinii aż lekko zmiękną. Add stock, tomatoes, mushrooms and carrots, season with salt, pepper, sugar and herbs and cook on low heat for 10-15 minutes until the vegetables are soft and the sauce thickens. W celu przygotowania beszamelu, w średnim rondelku rozpuścić masło, po czym dodaj mąkę i podsmażaj przez chwilę, aż mąka zacznie się rumienić. Kompleksowy obiad dla całej rodziny, który praktycznie sam się robi w piekarniku, a w międzyczasie możemy przygotować fajną sałatkę do kompletu 😉 A odgrzana smakuje jeszcze lepiej, bo smaki przegryzą się już konkretnie. Następnie dodaj czosnek i mięso i smaż przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Grease large baking pan butter or oil and arrange a layer of potatoes, then add a meat sauce and zucchini slices on top and season with salt. A jeszcze zapiekanka z mięsem, cukinią i ziemniakami z dodatkiem pieczarek, zapieczona pod warstwą beszamelu i dużej ilości rozpuszczonego sera to już mistrzostwo. Then add the garlic and meat and cook for 2-3 minutes on high heat.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/zapiekanka-z-miesem-cukinia-i-ziemniakami-meat-zucchini-and-potato-bake/