Buraczki tarte do słoików Składniki: 3 kg buraków 200 ml octu spirytusowego 220 g cukru 50 g oleju roślinnego 10 ziaren pieprzu czarnego 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 5 goździków 2 płaskie łyżki soli Przygotowanie: Buraki dokładnie umyj i ułożyć ciasno w dużym garnku. Muszą znaleźć się w mojej spiżarni, rewelacyjnie ułatwiają pracę w kuchni i pozostawiają w chłodniejsze dni namiastkę lata. Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku na buraczki tarte do słoików. Kiedy składniki się połączą wsyp podprażone przyprawy, gotuj na małym ogniu aby smaki się przeniknęły, około 3 minuty. Zostaw 2 cm od brzegu, dociśnij buraczki w słoiku, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Jednymi z moich ulubionych, obowiązkowych przetworów na zimę są Buraczki tarte do słoików. Potem w rękawiczkach obierz bez noża, skóra praktycznie sama schodzi 🙂 Kiedy buraki się studzą przygotuj zalewę. Skromne własne zasoby Przetworów nie robię jak szalony ale buraczki tarte do słoików to absolutny must have. Zamiast głowić się jaki przygotuję dodatek do obiadu, po prostu wyjmuję słoik tych magicznych buraczków i sprawa rozwiązana. Z drugiej strony nie muszę produkować masy weków, bo przecież sporo dostaję od dziadków i innych dalszych i bliższych znajomych. Każdy burak ma inną długość gotowania, jeden gotuje się 1 godzinę, a inny 2 godziny. Dlatego warto sprawdzać ich twardość w trakcie, na przykład wykałaczką. Najlepiej smakują jako baza do surówek, dodatek do zup lub na ciepło z patelni.