foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: - 500 g mąki - 4 żółtka - 2 łyżki śmietany kwaśnej gęstej 18% - 250 g cukru pudru - 250 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: - 500 g dyni - 2 jabłka - 1/2 szklanki cukru - łyżka soku z cytryny - szczypta cynamonu na kruszonkę: - 150 g mąki - 100 g masła - 50 g cukru - łyżeczka cynamonu Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i smażyć aż woda odparuje. Grube ale nie suche ciasto półkruche, na nim warstwa dyni i jabłek a wszystko to zwieńczone cynamonową kruszonką. Doskonałe nie tylko jako deser ale będzie też pysznym śniadaniem, jeśli podamy je ze szklanką mleka lub kakao.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/07/pokruche-ciasto-z-dynia-i-kruszonka.html