6 liście laurowe 6 ząbków czosnku ulubione przyprawy (u mnie: papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, mielone ziele angielskie) 4 łyżki smalcu (lub 2 łyżki oleju i 2 łyżki smalcu) pieprz sól Najpierw myjemy, osuszamy i oczyszczamy mięso z błonek. Duszona kapusta kiszona z mięsem Składniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 słoik kapusty kiszonej (1 l) 2 papryczki chilli (można dodać więcej w zależności od ich ostrości) Doprawiamy je ulubionymi przyprawami, pieprzem i solą, wrzucamy jedną papryczkę chili, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i dokładnie mieszamy. Nie solimy na początku, ponieważ kapustę bardzo łatwo można przesolić, najlepiej sól dodać na samym końcu. Podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około godzinę, co jakiś czas mieszając. Zmniejszamy ogień na średni, mięso polewamy małą ilością wody, przykrywamy i dusimy do miękkość (około 1,5 godziny). W przepisie specjalnie nie podaję ilości przypraw, ponieważ każdy z nas ma inny poziom tolerancji ostrości. U mnie w domu to danie jest naprawdę mocno pikantne, ale właśnie za to lubimy je najbardziej. Po godzinie wyciągamy ząbki czosnku, chili, liście laurowe i je wyrzucamy. Z gotowego mięsa usuwamy liście laurowe, czosnek i chili. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki smalcu/oleju. Podczas duszenia co jakiś czas mieszamy mięso i podlewamy niewielką ilością wody.