Wspomnienie świąt - ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze!

Pati
Ciasta
15.01.2017 13:19
Wspomnienie świąt - ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze!

Składniki: Ciasto: 6 jajek 250 g masła szklanka cukru pół szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki łyżka przyprawy do piernika łyżeczka proszku do pieczenia Masa jasna: 2 jajka 5 łyżek cukru 200 g masła (w temperaturze pokojowej) Kiedy nasza masa będzie już chłodna, w drugiej misce ucieramy do białości masło i dodajemy do niego powoli masę jajeczną cały czas ubijając masę. Cały urok tego ciasta polega na tym, że nie jest to tradycyjny piernik, którego przygotowania trwają dość długo, tylko szybkie i aromatyczne ciasto przełożone masą. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum, układamy na garnku miskę i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Masę będziemy ubijać na parze, więc przygotowania rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku. W misce ubijamy na sztywno białka, przesiewamy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Na samym końcu ucieramy dokładnie mascarpone z nutellą i zabieramy się za składanie ciasta. Tak ubitą masę ściągamy z garnka i pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze W tym momencie możemy dodać alkohol do masy jeśli chcemy aby dłużej zachowała swoją świeżość. opcjonalnie łyżka spirytusu lub innego alkoholu Masa ciemna: 250 g serka mascarpone 2 łyżki nutelli Na dolny blat nakładamy całą jasną masę i przykrywamy górnym blatem. Następnie do piany dodajemy masę kawową i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Do jego dekoracji można użyć namoczonych przez całą noc w rumie rodzynek i pokrojonych suszonych śliwek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/ciasto-piernikowe-z-masa-ubijana-na-parze/