Gwarantuje, że cała rodzina je pokocha :) Proste domowe bagietki Drukuj przepis Składniki ► mąka pszenna [ok. 400-530 g / 3 do 4 szklanek mąki – wyjaśnienie w opisie przygotowania] ► drożdże suszone [5 g / 1 płaska łyżka] ► miód [25 g / 1 łyżka] Wkręcałam sobie, że po prostu tego nie czuję, nie mam smykałki, nie potrafię ocenić czy ciasto już gotowe czy jeszcze czegoś mu trzeba. Gdy ciasto uformuje się w gładką, miękką kulę, przełożyć na blat oprószony mąką i zagnieść ręcznie przez 2-3 minuty. Wyrośnięte bagietki naciąć kilka razy na ukos i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut (do uzyskania złotej skórki). Od tego momentu dodawać po pół szklanki mąki i mieszać mikserem do momentu, aż ciasto zacznie formować kulę i odklejać się od ścianek miski. Zmienne ilości mąki zależą od temperatury, zwykle wystarczą 3 lub 3 i pół szklanki mąki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 20 minut pod ściereczką, do wyrośnięcia. Dodatkowo ► ciepła woda [375 ml / 1 i 1/2 szklanki] ► sól [6 g / 1 łyżeczka]