PIECZONY SER RICOTTA Z NATKĄ PIETRUSZKI I CZOSNKIEM

Przekąski
08.10.2018 13:58
PIECZONY SER RICOTTA Z NATKĄ PIETRUSZKI I CZOSNKIEM

Wersja do druku Ilość - 1 nieduża foremka Składniki: - 500 g sera ricotta - 2 ząbki czosnku (lub 1 wyjątkowo duży) - 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki - 1 jajko - skórka starta z jednej sparzonej cytryny - sól - pieprz - odrobina oliwy do przesmarowania foremki (jeśli pieczesz w tortownicy wystarczy papier do pieczenia) Uprzedzam z góry, iż nie wychodzi tego pełna forma, jak np. w przypadku sernika, więc taką pieczoną ricottę polecam serwować jako przystawkę, dodatek do innych potraw czy sałatek lub w ramach lekkiego śniadania, np. z grzankami. Dzisiaj więc zaczerpnęłam troszkę z kuchni włoskiej i proponuję pieczony ser ricotta z natką pietruszki i czosnkiem. Ja wykorzystałam sytuację i upiekłam ricottę w tym samym czasie, w którym piekły się ostre papryczki z serem. Jest to rodzaj twarożku, który produkuje się z serwatki, dzięki czemu jest podobno mniej tłusty niż sery produkowane z pełnego mleka. Jeśli obydwa warunki zostały spełnione to znaczy, że Twój pieczony ser ricotta z natką pietruszki i czosnkiem jest już gotowy. Nauczyłam się już jednak, że jeśli coś mi nie smakuje w wersji podstawowej, to warto próbować innych wersji. Ubij lekko jajko w całości (ma się spienić), dolej do masy w misce i delikatnie wymieszaj. Możesz też użyć małego korytka, ja natomiast piekłam swój ser w kamionkowej foremce o średnicy 20 cm. Mi jednak nie bardzo smakowała jego klasyczna wersja prosto z pudełka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opycha.pl/pieczony-ser-ricotta-z-natka-pietruszki-i-czosnkiem/