Składniki: – 115 g masła – 150 g drobnego cukru do wypieków – 125 ml (pół szklanki) oleju rzepakowego – cukier wanilinowy – szczypta soli – 2 duże jajka – ½ szklanki jogurtu naturalnego – 300 g mąki pszennej lub orkiszowej – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 60 g kakao – 2 szklanki cukinii – 60 g posiekanej gorzkiej czekolady Na polewę – 100 g gorzkiej czekolady Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z jogurtem, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Sposób podania: – Maliny do dekoracji, konfitura z malin Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – przesiać, odłożyć. Formę o wymiarach 23 x 27 cm lub tortownicę o średnicy maksymalnie 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i cukier oraz cukier wanilinowy utrzeć mikserem do powstania jasnej i puszystej masy, która podwoi swoją objętość.