Składniki: – 500 g ugotowanych ziemniaków* – 500 g upieczonej dyni bez skóry – 400 g mąki pszennej (ok. 2,3 szkl.) + do podsypania* – 1 jajko – sól Przygotowanie: Kopytka wrzucam do wrzącej wody i gotuję na małym ogniu około 2 – 3minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Czasami do kopytek używam 200g mąki pszennej +200 g mąki kukurydzianej Dynię piekę w 200°C przez około 20 – 40 minut, aż miąższ będzie miękki. Każdą z nich roluję tworząc wałek, który kroję nożem pod kątem 45° na kawałki o długości 4 centymetrów. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry na płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Jeśli trzeba, dodaję tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się do dłoni i dało się kroić nożem. Na stolnicę przesiewam około 2/3 mąki. Miąższ przekładam do wysokiego pojemnika i rozdrabniam blenderem na gładką masę.