Składniki ciasto 160 g mąki pszennej tortowej 125-135 g zimnego masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka drobnego cukru do wypieków masa kajmakowo-serowa 250g twarogu (użyłam z Piątnicy) 200g masy krówkowej 1 łyżka śmietanki 36% kilka orzechów włoskich kilka kostek białej czekolady suszona lawenda (opcjonalnie) 1 figa Wykonanie Składniki na ciasto umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Maślana tarta z kajmakiem, orzechami i białą czekoladą Jesienne soboty i niedziele są teraz dla mnie mocno kulinarne. Z rana sporo czasu poświęcam na nasze wspólne, rodzinne śniadanie, potem przygotowuję obiad i piekę coś słodkiego. Dziś słodko – maślana tarta kajmakowa z białą czekoladą, orzechami i figami. Moja kuchnia to eksperymentowanie, ale ostatnio zauważyłam, że częściej sięgam po proste, jarskie przepisy, które wzbogacam jakimś drobiazgiem od siebie – ziołem, owocowym dodatkiem. Formujemy kulę, owijamy w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Wierzch dekorujemy orzechami włoskimi, posiekaną białą czekoladą oraz plastrami świeżej figi. Na sam koniec oprószyłam całe ciasto ziarenkami suszonej lawendy. Odświeżyłam półkę, uporządkowałam luźne skrawki wyrwanych z różnych magazynów przepisów. Maślana tarta kajmakowa z pewnością Ci posmakuje.