Z reguły staram się upiec za jednym zamachem większą ilość papryki - pamiętajcie, że podczas pieczenia warzywo straci dużo na objętości - potem spokojnie można ją przechować w zamkniętym naczyniu w lodówce. Składniki: 3 papryki 1 mała biała cebula 1/2 zielonego ogórka 1 ząbek czosnku sok z cytryny sól himalajska świeżo zmielony pieprz listki świeżej bazylii Wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazdka i usuwamy nasionka. Gdy papryki lekko przestygną, kroimy je na pół lub na 3 części i zdejmujemy z nich skórkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami soku powstałego podczas pieczenia papryki. Uwielbiam to pyszne warzywo, nie tylko za jego smak, ale także za jego kolory, które pięknie prezentują się na naszych talerzach. Natomiast jeśli nie jesteście na diecie, paprykę możecie zamarynować w oliwie z oliwek. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszki wykładamy papierem do pieczenia i stawiamy na niej papryki wycięciami po gniazdkach do dołu. Dziś postanowiłam wykorzystać kolor czerwony, ponieważ ten gatunek papryki akurat najlepiej nadaje się do pieczenia.