Składniki: około 300 g mięsa mielonego 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka około 400 g krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej 3 łyżki przecieru pomidorowego pełna łyżka ajvaru (pasta warzywna z papryki i bakłażana) * 100ml wywaru mięsnego 2 łyżeczki suszonego oregano świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku opakowanie makaronu – u mnie dziś makaron Bucatini od Makarony Babuni starty ser do podania *jeśli nie macie możecie pominąć, też będzie pysznie 🙂 Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Następnie dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy, ajvar (pasta warzywna z papryki i bakłażana) oraz wywar mięsny. Bucatini to idealne połączenie długiego makaronu (ze względu na rozmiar) i krótkiego (ze względu na charakterystyczny otwór w środku). Mieszamy wstępnie i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (co jakiś czas warto całość przemieszać). Podajemy na półmiskach z naszym sosem, listkami świeżej bazylii i odrobiną startego sera. Dziś polecam Wam makaron Bucatini podany z prostym sosem mięsno-pomidorowo-paprykowym. Makaron z prostym sosem mięsno-pomidorowo-paprykowym. W szczególności te podane z prostymi, sycącymi sosami. Czosnek również można drobno pokroić lub zetrzeć na tarce (ja zazwyczaj trę). Z tym makaronem najlepiej sprawdzają się właśnie gęste sosy.