Racuchy bez drożdży – Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej – 250 g 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka maślanki naturalnej – 250 ml pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka olej do głębokiego smażenia: u mnie na patelnię o średnicy 28 cm zeszło ok 250ml oleju (powinno być go na ok. 1 cm wysokości) Przepis na te racuchy rosyjskie na maślance w odróżnieniu od naszych polskich racuchów różni się głównie tym, że do ich wykonania nie wykorzystuje się drożdży, lecz sodę oczyszczoną. Rozgrzać patelnię, najlepiej taką z grubym dnem, która dobrze trzyma temperaturę (u mnie była to patelnia o średnicy 28 cm, na której rozgrzałam około 250 ml oleju rzepakowego). Przepis na racuchy na maślance bez drożdży: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na patelnię wlać olej, dobrze go rozgrzać, ustawić płomień na niezbyt duży. Racuchy na maślance bez drożdży – są baaardzo puszyste i pyszne! Racuchy na maślance podawać oprószone cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami, np. konfiturą. Szklanka o pojemność 250 ml. UWAGA: maślankę można zastąpić kefirem i wtedy będą to pyszne racuchy na kefirze. Po usmażeniu przełożyć racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu.