Łatwa szarlotka z kruszonką jak u babci

Judyta

Ciasta

06.10.2018 11:37

Łatwa szarlotka z kruszonką jak u babci

Składniki: 1 kg dowolnych jabłek o delikatnej skórce 2/3 kg mąki 1 kostka masła 2-3 jajka 1-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego kilka szczypt cynamonu 1 garść obranych orzechów włoskich Przygotowanie: Na stolnicy pokrój masło nożem, dodaj 3/4 mąki, zrób dołek w mące Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 1 godziny, sprawdzając od 40 minuty co jakiś czas, wkładając patyczek do dna, patyczek powinien być po wyjęciu suchy i nie obklejony ciastem Można podawać na ciepło, lub po wystudzeniu. Jak składniki zaczną się łączyć ugniataj ciasto rękami aż powstanie jednolita, gładka masa podsypując mąką, by ciasto nie kleiło się do deski i do rąk Oddziel 1/3 ciasta zrób kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki Zapach cynamonu i pieczonych jabłek przynosi mi na myśl dom mojej babci, która była niekwestionowaną mistrzynią szarlotki w moich oczach i nie tylko moich. Babcia chowała szarlotkę wszędzie, pod szafę, na szafę, do pawlacza i pod łóżko, ale czujny nos mojej mamy wytropił ją wszędzie i goście zostawali bez ciasta. W rodzinie krążą opowieści jakoby moja mama jako dziewczynka też była mistrzynią, ale wyszukiwania i zjadania szarlotki zanim trafiła na stół dla gości. Wyłóż ciasto na blachę i wyrównaj, by powstał placek (powinien mieć ok 1-2 cm wysokości) Wyłóż jabłka na ciasto, posyp cynamonem, połową szklanki cukru i pozostałym cukrem waniliowym A jak szukacie innego fajnego przepisu na proste ciasto z jabłkami polecam ten u Magdy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://myslipotarganej.pl/latwa-szarlotka-z-kruszonka-jak-u-babci/