łyżka mielonego siemienia lnianego ½ szklanki mąki ryżowej ½ szklanki maki gryczanej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanki wody 1/5 szklanki oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bg) 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 rozgnieciony banan Do podania: 3 łyżki masła orzechowego sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki syropu klonowego + 1 łyżka do skarmelizowania bananów 1 banan 2 łyżki wody 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Ale lubię kombinować w kuchni, a wiele pomysłów bierze się z braku niektórych składników w lodówce i z lenistwa, bo nie chce mi się iść po nie do sklepu. W tym czasie przygotować sos z masła orzechowego – zblendować go z sokiem z cytryny i syropem klonowym. Sprzęt, którego używam to Nikon D5200 z obiektywem 50 mm 1.8, a zdjęcia w 99% robię ze statywu (na razie używam Benro i na ten moment mi wystarcza). Pancakes z karmelizowanymi bananami i masłem orzechowym Składniki: Na 2 porcje (7-8 placuszków): Na placuszki: 1 Ten zdarza mi się jeść tylko na wychodnym, kiedy umawiam się ze znajomymi na kawę (a do kawy, wiadomo – ciasto musi być!). Na patelni rozgrzać masło, dodać banany i syrop klonowy i smażyć aż syrop zacznie się karmelizować (nie mieszać), dodać odrobinę wody w razie potrzeby, delikatnie pomieszać. Smażyć na suchej patelni po ok. 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Ale bardzo zachęcam Was do zrezygnowania z tego masła z dodatkami w postaci soli albo cukru. Zależnie od tego, jakiego masła orzechowego używacie, może się okazać konieczne jego rozrzedzenie – najlepiej zrobić to blendując je z mlekiem roślinnym. Tym razem przygotowałam dla Was pancakes z karmelizowanymi bananami i masłem orzechowym, idealne na chłodne jesienne poranki. Spróbujcie np. dyniowych pankejków orkiszowo – gryczanych z powidłami dyniowymi albo placuszków dyniowych z kaszy jaglanej. Czasami tak sobie myślę, czy aby mój blog nie powinien w całości skupiać się na plackach, naleśnikach, placuszkach i pankejkach. Pancakes z karmelizowanymi bananami i masłem orzechowym (wegańskie, bez glutenu, bez cukru) Jeżeli jesteście takimi placuszkowymi łasuchami, jak ja to na blogu znajdziecie całą masę inspiracji na zdrowe śniadanie. Lubię też czasami kombinować, kiedy gotuję dla znajomych, którzy nie tolerują glutenu albo nie jedzą mięsa. Połączyć pozostałe składniki na pancakes i zmiksować razem z siemieniem lnianym. Wegańskie, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy … a bez końca można je jeść! Jedynie białego, rafinowanego cukru całkowicie pozbyłam się z mojej kuchni. Wtedy odkrywam, że niektóre z tych dań są naprawdę pyszne i powtarzam je również dla siebie samej. Używam też masła orzechowego 100%, bez jakichkolwiek dodatków – od takiego jestem uzależniona.