Składniki na około 15 racuchów Zaczyn: - 20 g drożdży świeżych - 1/2 łyżki cukru - 3/4 szkl ciepłego mleka Ciasto: - 1 i 1/2 szkl mąki pszennej - 1 jajko kl M - 1 łyżka cukru waniliowego - 1/2 łyżki cukru zwykłego - szczypta soli - ewentualnie do rozrzedzenia ciasta jeszcze 1/4 szkl letniego mleka 1. Takie proste, a może są jeszcze osoby które nie wiedzą jak je zrobić, więc przybywam z pomocą :) Składniki na około 15 racuchów Zaczyn: Każda mąka ma inną wilgotność i być może, będzie potrzebne dolewanie mleka w trakcie mieszania aby uzyskać lżejszą konsystencję. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z cukrem i pozwalamy im wyrosnąć pod ściereczką. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość dokładnie aby nie było grudek.