ZAPIEKANKA BOLOGNESE Z POLENTĄ

Obiad
01.04.2019 9:06
ZAPIEKANKA BOLOGNESE Z POLENTĄ

Mięso to mieszanka wołowego i wieprzowego ale można zastąpić innym mielonym mięsem – cielęciną lub drobiem. 5.0 from 1 reviews Zapiekanka bolognese z polentą Drukuj Prep time 50 min Cook time 25 min Total time 1 godzina 15 min Pożywna zapiekanka z sosem bolognese w warstwach polenty Author: www.cookingforemily.pl Serves: 5 Ingredients Sos bolognese: oliwa do smażenia 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 4 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 kg mięsa mielonego ( najlepiej wołowo-wieprzowe) 150 ml białego wina 800 ml passaty pomidorowej ( mogą też być pomidory w kawałkach w zalewie) pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Polenta: 350 g kaszki kukurydzianej 1,5 litra wody 500 ml mleka 3 łyżki masła 70 g parmezanu startego sól, pieprz masło do wysmarowania formy Instructions Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać czosnek, zamieszać, podsmażyć około minuty, dodać marchewkę i seler- całość smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok 5 minut, dodać pietruszkę, wymieszać i zestawić z ognia. Dodać mięso, smażyć ok 10 minut aż wyparuje płyn z mięsa i całość zacznie się rumienić. Po włosku ale nie oczywiście: sos bolognese, z kaszką kukurydzianą z parmezanem w formie przypominającej lazanię. Dziś poważne danie obiadowe: zapiekanka z sosem bolognese, na i pod warstwą z polenty. Ułożyć na dno formy połowę polenty, na to wylać sos bolognese i przykryć resztę polenty. Poza tym piękny, żółty odcień polenty ma w sobie coś antydepresyjnego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2015/02/zapiekanka-bolognese-z-polenta/