Surówka z białej kapusty i pora

Helka

Sałatki

20.09.2018 20:14

Surówka z białej kapusty i pora

Surówka z białej kapusty i marchewki oraz Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki Surówka z białej kapusty i pora – Składniki: pół główki małej białej kapusty – u mnie ok. 300 g po poszatkowaniu 2 kawałki pora, każdy po ok. 14 cm długości (tylko biała część, razem ok. 150 g) 3-4 łyżki majonezu 1 Wedle uznania można również zmniejszyć ilość majonezu, a dać więcej jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany :) Taką surówkę z białej kapusty i pora można również dowolnie modyfikować, np. poprzez dodanie do niej jabłka, kiszonego ogórka lub kukurydzy. Surówka z białej kapusty i marchewki oraz Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki Połówkę kapusty podzielić na dwie ćwiartki, a następnie poszatkować drobno – ja to robię za pomocą nożyka do obierania warzyw – tnę tak, jakbym tą kapustę po prostu obierała, dzięki czemu powstają cieniutkie paseczki kapusty. czubata łyżka jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany 18% sól i pieprz do smaku sok z cytryny – opcjonalnie, do smaku 2-3 gałązki natki pietruszki W zależności od użytego majonezu (niektóre są słodkawe, inne zaś lekko kwaskowate), polecam opcjonalnie dodać sok z cytryny do smaku, jeśli mamy do czynienia z bardziej delikatnym majonezem. Kapustę i pora wrzucić do jednej miseczki, dodać majonez, jogurt grecki (lub kwaśną śmietanę) oraz sól i pieprz do smaku (+ ewentualnie sok z cytryny), wymieszać. Surówka z białej kapusty i pora – prosta w wykonaniu, a jednocześnie pyszna.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/09/19/surowka-z-bialej-kapusty-i-pora/