Wieprzowa pieczeń rzymska

Pati
Wielkanoc
04.10.2018 14:36
Wieprzowa pieczeń rzymska

Ja najczęściej piekę ją właśnie z myślą o kanapkach 😉 Wieprzowa pieczeń rzymska Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 1 jajko 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej ulubione przyprawy (u mnie mielone ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek) 4 jajka ugotowane na twardo tłuszcz do wysmarowania formy pieprz sól Wymiary formy 11 x 22 cm. Do połowy wykładamy ją mięsem, następnie na środku układamy obrane ugotowane na twardo jajka, przykrywamy je resztą mięsa, dociskamy i formujemy. Gotową pieczeń możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w towarzystwie sosów lub dipów. Genialne jest w niej również to, że jeśli wam ona zostania możecie ją wykorzystać jako domową wędlinę. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180°C około 60 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/miesa/wieprzowina/wieprzowa-pieczen-rzymska