Jednak naprawdę warto spróbować! Lava Cake, czyli fondant czekoladowy 3 kokilki o średnicy 8 cm Składniki: 170 g czekolady gorzkiej 120 g masła 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 2 kopiate łyżki mąki szczypta chili (opcjonalnie) szczypta soli Dodatkowo: masło (do wysmarowania kokilek) kakao (do obsypania kokilek) Do podania: cukier puder, bita śmietana, lody lub owoce Połamaną czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej na średnim ogniu. Fondanty powinny lekko podrosnąć, być ścięte po bokach i u góry oraz lekko odchodzić z boku od naczynka. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 220°C około 9-12 minut (czas zależy od mocy piekarnika). Ja dodałam jeszcze szczyptę chili, które idealnie komponuje się z czekoladą, ale możecie je pominąć. Cała filozofia tkwi w pilnowaniu ich podczas pieczenia, żeby ich nie przeciągnąć 😉 Ciastko z płynnym, gorącym, czekoladowym środkiem w towarzystwie zimnych lodów to połączenia perfekcyjne. W misce ucieramy jajka, żółtka i cukier na gęstą i białą pianę.