Składniki na placek ziemniaczany z piekarnika (średnia blaszka): około 10 średnich ziemniaków 2 jajka około 200 g ulubionej kiełbasy średnia marchew 2 cebule papryka czerwona 2-3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Przygotowanie Kiełbasę i cebule kroimy w kostkę. Masę rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (moja ma wymiary 25×30 cm – placek powinien nie być zbyt wysoki, maksymalnie 3-4 cm) i pieczemy w temp 180 C przez około 40 minut, aż placek się ładnie zarumieni. Możecie również pokombinować z dodatkami, np. zamiast kiełbasy dodać boczek, albo w wersji wegetariańskiej w ogóle zrezygnować z wędlin. Jego przygotowanie zajmie nam mniej czasu niż smażenie tradycyjnych placków ziemniaczanych, a do tego jest bardziej dietetyczny i zdrowy, gdyż pieczemy go w piekarniku i nie ma w sobie tyle tłuszczu. Placek ziemniaczany z piekarnika z kiełbasą, papryką i marchewką to szybki przepis na bardzo smaczny obiad. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, paprykę kroimy w paseczki.