Zapewniam, będzie równie pyszny 😉 Lekki sernik z mascarpone i truskawkami Składniki: biszkopt z 3 jaj lub gotowe małe biszkopty 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 4 łyżki cukru pudru 20 g cukru wanilinowego 20 g żelatyny około 500 g truskawek Używamy tylko kilka łyżek (u mnie 5 łyżek), resztę po stężeniu możemy zjeść 😉 Truskawki dokładnie myjemy, pozbywamy się szypułek, dzielimy na ćwiartki i pozostawiamy na durszlaku aby dobrze obciekły. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do przestudzenia. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i ostawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) aż dobrze stężeje. Jeśli nie używamy gotowych biszkoptów to rozpoczynamy od upieczenia klasycznego biszkoptu z 3 jaj z TEGO przepisu. Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka truskawkowa kilka truskawek do dekoracji Ubijamy resztę śmietany z cukrem pudrem na sztywno i pokrywamy nią górę ciasta. Lekki sernik z mascarpone i truskawkami to świetna propozycja dla osób, które nie lubią ciężkich i masiastych ciast. Na końcu dodajemy truskawki i tylko chwilę mieszamy szpatułką, żeby masa się nie zwarzyła. Przede wszystkim zrobiłam go na cienkim biszkopcie, a w oryginale użyte zostały gotowe, małe biszkopty. Na straganach i w sklepach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki. Jeśli używamy gotowych biszkopcików to układamy je ściśle na wyłożonym papierem do pieczenie dnie tortownicy.