Składniki: - 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka lub dwie małe, albo 2 polędwiczki z indyka - 200 g ryżu (około szklanka) - 150 g mrożonego groszku (około szklanka) - 2 jajka - 1 łyżka oleju - Garść posiekanej kolendry - Sezam do posypania (opcjonalnie) Najprostszy ryż z kurczakiem po chińsku Nasz ryż po chińsku z kurczakiem jest pyszny i tak prosty do wykonania, że bardziej nie można. Pokrój mięso w kostkę, rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oleju, wysyp na niego pokrojone filety i smaż na ostrym ogniu przez kilka minut aż mięso ładnie się zezłoci. Łatwe Liczba porcji: 2 solidne Smażony ryż został podobno wymyślony za czasów dynastii Quing (1754-1815) w mieście Jiangsu na południu Chin i do dzisiaj jest to potrawa bardzo popularna w południowych i wschodnich regionach kraju oraz w krajach Azji Południowej. Ryż z kurczakiem po chińsku – to pyszne, bardzo proste i sycące danie, do zrobienia w 10 minut. Kluczowym dodatkiem jest natomiast jajko. Techniki przygotowania ryżu z kurczakiem po chińsku są dwie. Krok 3 Rozgarnij ryż i mięso w taki sposób, żeby na środku zostało wolne miejsce. Zobacz też: Makaron z boczniakami w kremowym sosie Ryba panierowana w orzechach Pierwsza to posrebrzane złoto, polegająca na tym, że jajko smażone jest oddzielnie i dopiero później łączone ze smażonym ryżem. Jeśli macie gotowany ryż zrobicie danie w 10 minut. Risotto z kaszy orkiszowej z orzechami i boczniakami Jeśli lubisz chińską kuchnię lub chcesz rozpocząć z nią przygodę – zacznij od tego dania!