Serdecznie zachęcam Was, abyście przywołali do sowich domów letnie słońce i przygotowali tą wyśmienitą sałatkę! WARTOŚĆ ENERGETYCZNA: 141,5 kcal/100 g SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ: - 2 garści roszponki - 3 mini banany (sok z cytryny) - 1 duża brzoskwinia - 1 nieduża żółta papryka - 10 żółtych pomidorków koktajlowych - 3 łyżki pestek słonecznika SKŁADNIKI NA PROMYKI: - 8 wafli ryżowych ze słonecznikiem SONKO - 2 czubate łyżki serka śmietankowego - ćwiartka brzoskwini - 1/3 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki cynamonu - szczypta chilli - 1 /2 łyżeczki miodu - sól himalajska SKŁADNIKI NA DRESSING: - 4 łyżki oleju słonecznikowego - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka musztardy miodowej - 1 łyżka octu winnego białego - 1 łyżka soku z cytryny - sól, świeżo mielony pieprz 25 min. 5 min. 2 porcje PRZYGOTOWANIE: - Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Pokryte śmietankowo-brzoskwiniowym serkiem z dodatkiem cynamonu i kurkumy smakują naprawdę wyjątkowo i doskonale komponują się z moją słoneczną sałatką, wspólnie tworząc idealny przepis na przekąskę: drugie śniadanie, podwieczorek tudzież lekką kolacją. - Na okrągłej desce/talerzu rozkładamy połowę przygotowanej roszponki, a resztę wykładamy na środku naczynia naprzemiennie z bananami, pomidorkami, kawałkami brzoskwini i papryki oraz pestkami słonecznika. - Mini banany kroimy na plasterki i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Idealna na jesienną niepogodę, optymistyczna sałatka, która pozwoli Wam zachować letnie słońce w coraz chłodniejsze, pochmurne dni. Tabela wartości odżywczych |Waga||Energia||Białko||Tłuszcz||Węglowodany||Błonnik| |W 100 g sałatki||100 g||141,5 kcal||2,9 g||8,8 g||14,8 g||1,6 g| |Cała sałatka (2 porcje)||788 g||1 115,0 kcal||22,5 g||69,7 g||116,4 g||13,0 g| 1 pozostawiamy do masy serowej, a pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. - Serek śmietankowy miksujemy wraz z brzoskwinią i przyprawami w młynku lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego.