Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 1 szklanka mąki ¾ szklanki drobnej kaszki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka ½ szklanki cukru trzcinowego mały pojemnik jogurtu naturalnego ½ szklanki łagodnej w smaku oliwy albo oleju (ja użyłam oleju ryżowego) skórka z cytryny ok 3/5 szklanki drobnych winogron trochę trzcinowego cukru do posypania Instructions W misce zmieszać mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia. 5.0 from 1 reviews Ciasto z winogronami i kaszką kukurydzianą Drukuj Prep time 20 min Cook time 35 min Total time 55 min Cytrynowe ciasto z winogronami na bazie kaszki kukurydzianej. Do zdjęcia z ręką pozowała moja siostra – dziękuję jej niniejszym za poświęcenie bo godzinę potem dostała 39 stopni gorączki i okazało się, że ma anginę. Winogrona można wypestkować ( jak macie te większe to najlepiej przepołowić) mi się nie chciało bawić w wypestkowanie więc potem trzeba było uważać i wypluwać pestki jedząc ciasto. Ciasto uprzyjemniało nam ten deszczowy weekend i świetnie się je jadło w fotelu przy kominku z kubkiem kawy. Latem dają cień na całym tarasie a jesienią dają głównie wino, ale dużo go też zjadamy bo jest przepyszny i pełen smaku, bez porównania do wersji sklepowej. Połowa mąki jest tu zastąpiona kaszką kukurydzianą, ciasto jest wilgotne i ma cudowny cytrynowy smak. W zeszły weekend postanowiłam zrobić z nim ciasto. Emilka się nim zajada i nawet nie przeszkadzają jej tak bardzo pestki. Winogrona się potopiły ale to bardzo dobrze bo zachowały całą swoją wilgotność.