Składniki: (na prostokątną blaszkę – u mnie 30×25) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukier trzcinowego około 200 g konfitury lub dżemu* 3 jajka klasy M 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 czubata łyżka ciemnego kakao 3 łyżki przyprawy do piernika (płaskie) 1 łyżeczka sody 3 gruszki azjatyckie (tzw. jabłko-gruszki) lub 2 zwykłe gruszki 3 łyżeczki miodu lipowego Huzar duża szczypta cynamonu *u mnie konfitura z czarnej czereśni, zamiennie dodaję dżem lub konfiturę z czarnej porzeczki Przygotowanie: Owoce obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Masę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (lub mąką) blachy (u mnie 30×25). Na wierzch wykładamy nasze owoce z miodem (wcześniej warto jeszcze raz je przemieszać). Potem już tylko chwila cierpliwości, gdy ciasto jest w piekarniku i… można się cieszyć pysznym deserem. Do tego ciepła herbata z miodem i imbirem i… nic mi więcej nie trzeba. W jesienne dni nie może u mnie zabraknąć korzennych wypieków. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka (uwaga czas pieczenia może być różny, zależy od piekarnika). Dlatego dziś zapraszam Was na pyszny domowy piernik z gruszką.