Odwrócone ciasto z figami

Ciasta
27.09.2018 7:25
Odwrócone ciasto z figami

5.0 from 1 reviews Odwrócone ciasto z figami Drukuj Prep time 20 min Cook time 60 min Total time 1 godzina 20 min Proste jesienne ciasto ze świeżymi figami, migdałami i miodem Author: Cooking for Emily Ingredients 5-6 świeżych fig 2 łyżki miodu 180 g masła (musi być miękkie więc trzeba pamiętać i wyciągnąć godzinę wcześniej z lodówki) W zeszły wtorek mieliśmy lecieć na Gran Canarie, ale niestety nic z tego nie wyszło bo w poniedziałek wylądowaliśmy w szpitalu z Emilką, która jak się okazało dostała zapalenia stawu biodrowego. Ja sezon na dynię rozpocznę w pałni przy najbliższej wizycie u mojej mamy, po rozprawieniu się z jedną z dyń z ogródka. ¾ szklanki brązowego cukru 3 jajka 230 g mąki owsianej (albo orkiszowej) 100 g migdałów zmielonych 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 230 ml jogurtu naturalnego Instructions Brzegi okrągłej formy z wyjmowanym brzegiem (26 cm) nasmarować masłem a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do masła dodawać cały czas miksując - po jednym jajku na zamianę z łyżką mieszanki suchych składników, na koniec dodać jogurt i resztę mąki - zmiksować. Na dnie rozprowadzić miód ( jeżeli jest zbyt gęsty to podgrzać wcześniej) Figi pokroić na plasterki i rozłożyć na dnie. Lekarz zalecił 5 dni bez wstawania z łóżka… palmy i baseny zamieniliśmy na kanapę w pokoju. Naszła mnie w weekend ochota na ciasto z figami. Ja takie ciasta z migdałami lubię jeść z jogurtem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2017/10/odwrocone-ciasto-z-figami/