Chrupiące stripsy w kurczaka w stylu KFC

Przekąski
26.09.2018 18:30
Chrupiące stripsy w kurczaka w stylu KFC

Ciasto do panierowania jedno jajko jedna szklanka mleka około 1 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki przyprawy do kurczaka pół łyżeczki suszonego czosnku pół łyżeczki ostrej przyprawy np. papryki chili lub pieprzu cayenne Panierka sypka Składniki potrzebne na chrupiące stripsy z kurczaka 50 dag filetów z udek kurczaka jedna łyżeczka soli jedna łyżeczka pieprzu jedna łyżeczka słodkiej papryki jedna łyżeczka suszonego czosnku Mięso z kurczaka trzeba umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki - najlepiej w miarę jednakowej wielkości. Na stripsy nadają się piersi, ale według mnie lepsze jest mięso z uda - jest bardziej soczyste i ma bardziej wyrazisty smak. Naszą przekąskę podajemy według własnego uznania z dowolnym dipem, domowym majonezem , dresingiem, sosem aioli lub ulubionym keczupem oraz z domowymi frytkami. Nie powinno się przygniatać mąki do kurczaków w cieście.smażymy w dość głębokim tłuszczu - do tego nie jest konieczne używanie frytownicy. Kawałki kurczaka smażymy na złoty kolor, około 2-3 minut z każdej strony. Pół szklanki mąki oraz pół szklanki bułki tartej - wymieszane razem Chrupiącew złotej panierce to ulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Przed panierowaniem i smażeniem kurczaka należy wyciągnąć z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej. Gdyby było zbyt rzadkie należy dodać odrobinę mąki, natomiast gdy jest zbyt gęste trzeba dodać trochę mleka lub wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://korniszonki.blogspot.com/2018/09/chrupiace-stripsy-z-kurczaka-jak-z-kfc.html