Zupa krem z dyni – prosty i szybki przepis na zupę dyniową 2-3 porcje ok. 750 ml bulionu 500 g obranej dyni (użyłam odmiany prowansalskiej) 1 mała marchewka 2 łyżki czerwonej soczewicy przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, suszony czosnek, kmin rzymski, gałka muszkatołowa, ulubione zioła dodatkowo: suszone pestki dyni i olej lniany do dekoracji Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, wsypać soczewicę. Zupa krem z dyni – prosty i szybki przepis na zupę dyniową Pogoda zmieniła się na typowo jesienną, więc przyszedł też czas na pyszne, rozgrzewające zupy. Kremowa i gęsta zupa jest pyszna i zdrowa, idealna jako ciepły posiłek w jesienne, chłodniejsze dni 🙂 Z dynią chciałabym trochę bardziej poeksperymentować i poznać jej różne odmiany, a tutaj jako składnik główny występuje dynia prowansalska (Muscat de Provence), nazywana też francuską, zieloną lub muszkatołową. Jeden z moich ulubionych smaków to pyszna zupa krem z dyni, którą można bardzo szybko przygotować na bazie bulionu.