Składniki:na prostokątną formę 30 x 20 cm - 50 g świeżych drożdży - 200 ml mleka - łyżka cukru - szklanka ksylitolu* - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki mąki orkiszowej - 100 g masła - 0,5 kg śliwek węgierek kruszonka - kilka łyżek płatków orkiszowych - kilka łyżek mąki orkiszowej - łyżka oleju kokosowego/masła - ksylitol/słodzik - Przygotowujemy rozczyn: do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę zwykłej mąki, wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie mieszamy. Drożdżowe ciasto orkiszowe ze śliwkami19:28 W życiu liczą się drobne przyjemności, a jedną z nich jest domowe ciasto drożdżowe. ❤ ✩✩✩ ✩✩✩ Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Powiem Wam, że drożdżowe w robię wybitnie rzadko ze względu na długi czas przygotowania, ale teraz wymagała tego sytuacja. - Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. godzinę. Do tego porządna dawka kawy w dobrym towarzystwie i poziom szczęścia automatycznie podnosi się o kilka poziomów wzwyż.