Razowe ciasto migdałowe ze świeżymi figami – orkiszowe, bez cukru

Desery
25.09.2018 10:54
Razowe ciasto migdałowe ze świeżymi figami – orkiszowe, bez cukru

Mam nadzieję, że sezon jeszcze trochę potrwa i uda mi się zrealizować kilka innych przepisów z figami w roli głównej 😉 To razowe ciasto ze świeżymi figami bez cukru jest proste i szybkie do zrobienia za pomocą miksera i myślę, że każdy sobie z nim poradzi – ważne jest naprawdę porządne ubicie jajek ze słodzikiem na puszystą pianę, a reszta powinna pójść już z górki 🙂 Figi tym razem postanowiłam dodać w całości i rozkroić dopiero po upieczeniu, ale jeśli macie mniej owoców, możecie pokroić je też na połówki 🙂 A wy lubicie świeże figi, czy nie jesteście do nich przekonani i wolicie dużo słodszą wersję suszoną? Już raz pokazywałam na blogu ciasto z dodatkiem mąki kokosowej, ale teraz postawiłam na razowe ciasto ze świeżymi figami, czyli bardziej tradycyjny przepis z wykorzystaniem mojej ulubionej mąki orkiszowej 🙂 Przepisy ze świeżymi figami nie są jeszcze tak powszechne, ale z czasem pojawia się ich więcej, bo pomysłów może być naprawdę wiele – od słodkich po bardziej wytrawne (często komponuje się figi z najróżniejszymi serami). 🙂 Razowe ciasto ze świeżymi figami – orkiszowe, bez cukru tortownica 23 cm 120 g ksylitolu lub erytrytolu 4 jajka 240 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g mielonych migdałów 65 g oleju rzepakowego lub oliwy skórka z cytryny 8 dojrzałych, świeżych fig Jajka ubić na wysokich obrotach miksera na puszystą i gładką pianę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fitkot.pl/2018/08/razowe-ciasto-ze-swiezymi-figami.html