Włoskie ciasto z mascarpone i jabłkami – orkiszowe pełnoziarniste, bez cukru

Ciasta

08.10.2018 21:13

Włoskie ciasto z mascarpone i jabłkami – orkiszowe pełnoziarniste, bez cukru

Włoskie ciasto z mascarpone i jabłkami – orkiszowe pełnoziarniste, bez cukru tortownica 26 cm 3 jajka 3/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu 250 g serka mascarpone 2 łyżki oleju lub oliwy 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka do wymieszania z jabłkami 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 średniej wielkości jabłka, najlepiej lekko kwaśne cynamon do posypania wierzchu Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Włoskie ciasto z mascarpone i jabłkami – orkiszowe pełnoziarniste, bez cukru Przepis zainspirowany włoskim ciastem, które niedawno ukazało się na stronie Moje Wypieki i bardzo spodobała mi się koncepcja dodatku mascarpone, ale tym razem nie w postaci kremu. Tuż przed pieczeniem przeczytałam komentarze pod oryginalnym przepisem i zaczęłam się obawiać zakalca, bo mąka orkiszowa, w dodatku pełnoziarnista, to zupełnie inny kaliber i jeśli innym osobom zakalec wychodził z białą pszenną, mogło być różnie. Dostałam też niedawno większą ilość jabłek, więc kwestia owoców rozwiązała się sama i włoskie ciasto z mascarpone właśnie te owoce zawiera 🙂 Trzy rzeczy trochę mi jednak przeszkadzały: mąka, cukier i gruszki 😉 O ile do owoców niedawno bardziej się przekonałam (i powstał nawet całkiem fajny przepis), to trzy pierwsze musiałam wyeliminować i stworzyć wersję bardziej fit 😉 W tym przepisie kluczowe jest dobre ubicie jajek z ksylitolem lub erytrytolem – piana powinna być jasna i puszysta. Przed dodaniem do ciasta wymieszałam je jeszcze z łyżką skrobi ziemniaczanej, dzięki czemu sok nie wchłaniał się bezpośrednio do ciasta.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fitkot.pl/2018/09/wloskie-ciasto-z-mascarpone-i-jablkami.html