Przepis na blaszkę 23 cm Ciasto kruche: 200 g mąki pszenna 1 żółtko 5 łyżek cukru 1 łyżka śmietana esencja waniliowa Masa toffi: 1 budyń waniliowy z cukrem 350 ml mleka 200 g cukru Polewa czekoladowa: 60 g masła 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej kilkanaście malusieńkich batoników Twix lub jeden duży pokrojony na mniejsze kawałki. 2. Następnie wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki i pieczemy w 200-210 stop przez około 20-25 minut (grzanie góra-dół) 6. Nad kąpielą wodną roztapiamy czekoladę wraz z masłem i tak przygotowaną polewę wylewamy na masę toffi. Pyszna, domowa słodycz, która na długo zaspokoi chęć na słodkie ;)4. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki na pół godziny. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy mu się karmelizować, nie mieszając go tylko potrząsając patelnią.