szklanka bulionu garść sera żółtego do posypania (opcjonalnie) pieprz czarny, sól, papryka ostra, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie natka pietruszki Przygotowanie Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Składniki na zupę meksykańską: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowe, ale może być również wołowe lub mieszane) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli spora cebula 700 g passaty pomidorowej lub domowego przecieru 2 ząbki czosnku dwie papryki (dałam czerwoną i żółtą) Można ją przygotować w wersji na ostro: wtedy dodajemy więcej ostrej papryki, albo łagodnej jeśli nie lubimy ostrych smaków – papryki dodajemy wtedy tylko odrobinę. Można ją przygotować dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać, lub zapiec w piekarniku w kokilkach z serem żółtym. Zupa jest idealnym daniem na szybki obiad, a także na imprezę. Zupa meksykańska z mięsem mielonym, pieczoną papryką i fasolą czerwoną jest przepyszna – aromatyczna, mocno pomidorowa, gęsta i sycąca. Oba składniki smażymy na oleju wraz z mięsem mielonym. Zobacz inne przepisy na rozgrzewające jesienne zupy: Prosta Zalewajka Z Ziemniakami Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa