Placuszki owsiano-orkiszowe z nektarynkami Składniki (ok. 6 placuszków): ¼ szklanki mąki orkiszowej ¼ szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) 1 jajko 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1 łyżeczka miodu albo syropu klonowego ½ szkl jogurtu naturalnego 1 Nakładamy łyżką placki na rozgrzaną suchą patelnię nieprzywierającą, na wierzch układamy po 1-2 plasterki nektarynki. Wyobraźcie sobie wolny, leniwy weekend, kiedy przez okna prześwituje późno-letnie słońce, zapach świeżo zaparzonej kawy rozchodzi się po całym domu, a na patelni smażą się śniadaniowe placki. łyżka posiekanej mięty 1 łyżeczka oleju 1 nektarynka Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz nektarynek mieszamy ze sobą łyżką. W taki klimat wpasują się cieplutkie jeszcze placuszki owsiano-orkiszowe z nektarynkami, przełamane dodatkiem orzeźwiającej mięty. Jeżeli macie ochotę na więcej pomysłów na weekendowe naleśniki, pancakes czy placuszki zajrzyjcie do tej zakładki. Możecie podawać je tylko z syropem albo dodać jeszcze kleks z jogurtu naturalnego. Ja definitywnie wolę słodkie śniadania, chociaż od czasu do czasu złapię też coś na słono. Jak każdy przepis na blogu i ten jest w nieco zdrowszej, dietetycznej odsłonie.