Author: www.cookingforemily.pl Serves: 10 Ingredients KRUCHE CIASTO: 250 g mąki 150 g masła 1 łyżka cukru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany KREM: 1,5 szklanki mleka niecała szklanka (200 ml) śmietanki 18% 2 jajka 1 łyżka mąki 1 opakowanie budyniu waniliowego ½ łyżeczki extraktu waniliowego (opcjonalnie) 50 g (dwie łyżki) masła 100 g (pół szklanki) cukru Polecam zdecydowanie:) 5.0 from 2 reviews Tarta ze śliwkami zapieczonymi w waniliowym kremie Drukuj Prep time 30 min Cook time 50 min Total time 1 godzina 20 min Pyszne jesienna tarta ze śliwkami węgierkami zapiekanymi w waniliowym, budyniowym kremie. Śliwki umyć, obsuszyć, wypestkować, każdą przekroić na pół i rozłożyć na spodzie tarty – ma ich być tyle, żeby pokryły ciasto ułożone jedna przy drugiej acz bez ścisku. To jest jedno z moich ulubionych ciast: tarta ze śliwkami , koniecznie węgierkami, zapieczonymi w waniliowym, budyniowym kremie… jest przepyszne! Dodać mleko z budyniem i jajkami i stale mieszając gotować jeszcze ok 1-2 minut aż zacznie gęstnieć (ale nie mogą powstać grudy). I chociaż śliwki węgierki to znak, że jesień tuż, tuż to kosztując tego ciasta będziecie, na chwilę przynajmniej, wdzięczni za to, że to jednak początek września, a nie powiedzmy upalny czerwiec. Piekąc je tym razem, trochę się zagapiłam i za długo je piekłam – powinno być trochę jaśniejsze niż to na zdjęciu. Odlać z przygotowanego mleka 4 łyżki, dodać extrakt i wymieszać w tym jajka, budyń i mąkę, dokładnie, żeby nie było grudek. Robię je zawsze o tej porze co teraz, trochę osładza ten ciężki czas w ciągu roku, określany jako lato prawie się skończyło. Na spodzie tarty rozsypać pokruszone biszkopty (wchłoną część soku ze śliwek i ciasto nie przemoknie)